List

Både heime, i barnehagen, på veg til jobb og ute går heile familien rundt i stillongs og ullskjorter. Magnus slit hol i det venstre kneet, eg i det høgre og Marius både litt her og litt der. I månadsvis har eg tenkt eg skulle reparera klede. Men først då holet på kneet var så stort at foten stort sett gjekk ut den vegen i stadenfor der han skal, vart tanken til handling.

IMG_8335

Eg har ein symaskin og eit syskrin som eg har arva av farmor. Det var dessutan ho som lærte meg å sy. Då eg var barn var eg som regel hjå farmor og farfar etter skuletid. Der lærte eg å brodera, strikka, sy på maskin, treskjering og dreiing. Farmor brukte å reparera ting, eller «vøla» som det heitte på hennar Storddialekt. «Kom skal farmor vøla», sa ho når noko var øydelagd, og så gjorde ho det.

Denne søndagen fann eg fram farmor sin gode gamle Berninamaskin, syskrinet og heile haugen av stillongsane med hol på knea. Eg tok den med det mest morosame mønsteret, klipte sund og laga lappar til å reparera dei andre med.

Farmor lærte meg å gjera ting nøye og fint. Først setja i nåler, så tråkla, så sy og til slutt fjerna tråkletråden. Eg innrømmer at eg ikkje tråkler så mykje, men berre trør pedalen i botn og tenkjer at resultatet er godt nok. Oransje saum på blått tøy – akkurat som på Kari Trå-longsen eg klipte sund – det var jo ganske stilig sjølv om saumen ikkje vart heilt perfekt og bein akkurat.

Med eit par timar over sybordet sparte eg miljøet og lommeboka for litt bruk og kast. Ull er kanskje ikkje like mykje av ein miljøversting som bomull, men dei plagga som er merka med 100 % merinoull har visstnok likevel eit tynt lag med mikroplast på overflata. Dette hindrar slitasje og krymping i vask, men fører til spreiing av mikroplast i vatn, hav og i næringskjeda.

Utan det eg har lært og arva av farmor Ingeborg Eggebø hadde eg kanskje ikkje gjort dette enkle og praktiske reparasjonsarbeidet. Og neste gong Magnus har hol på kneet kan eg seia som farmor: «Kom skal mamma vøla», og finna fram symaskinen igjen.

IMG_8347

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

  Posts

juli 2nd, 2019

Omsorg og nypoteter

Stortinget har vedtatt en ambisiøs reform for norsk eldreomsorg – Leve hele livet. Her slås det fast at aktivitet og […]

juni 20th, 2019

Om molter og meininga med livet

I august, for eit par år sidan, vandra eg opp ei fjellside i Beiarn med ei tilitersbøtte i handa. Sola […]

juni 18th, 2019

Tematisk analyse – metodeartikkelen som løyser alt

For eit par månader sidan fann eg metodeartikkelen som løyser alle (eller i alle fall eitt av) mine problem: «Using thematic […]

juni 17th, 2019

Du kan aldri vera trygg – ny politikk for tilbakekall av flyktningstatus

16. mai kom Justisdepartmentet med ein ny innstruks til UDI som inneber ei drastisk endring av norsk asylpraksis. Dette har […]

juni 6th, 2019

Når vi sier rasisme og homofobi, hvorfor hører du bare homofobi?

Hovedfunnet fra et forskningsprosjekt om levekår blant skeive med innvandrerbakgrunn er at folk risikerer å bli møtt med både rasisme og […]

mai 27th, 2019

Jeg lever et liv som ligner deres

I påska las eg boka «Jeg lever et liv som ligner deres» av Jan Grue, og sidan har eg entusiastisk […]

mai 20th, 2019

Alene og skeiv

Elisabeth Stubberud og Deniz Akin har skevet en viktig rapport om livssituasjonen til skeive enslige mindreårige asylsøkere i omsorgssentre og asylmottak. […]

mai 12th, 2019

Privatbilisme – en ukrenkelig rettighet?

I 2008 var jeg i Alaska sammen med klassen fra Alta Folkehøgskole (den gangen Øytun Folkehøgskole). Vi landet på flyplassen […]

mai 7th, 2019

Å skrive på en ny måte

Etter en intens og stressende skriveperiode i vinter, pådro jeg meg såkalt tennisalbue. Det gjorde vondt i armene og alle […]

april 6th, 2019

Miljøfitte

Gjennomsnittskvinna brukar visstnok om lag 10.000 bind og tampongar i løp av livet. I løp av dei vel 40 år […]