List

På 90-talet pleidde pappa å ta med meg, brørne mine og søskenbarna mine på ferie. Berre han og ein haug med ungar på ein slags backpacking-tur i Skandinavia. Då pappa fylte 60 år i vår tok me han med på søskenbarntur 2015 – 25 år etter. 

IMG_0239

På turane den gongen var me opp til 9 søskenbarn, med eit aldersspenn på 16 år og dei minste reisande på 4-5 år. Dei fleste turane gjekk med Danskebåten til Danmark.

img673

Tradisjonen tru gjekk søskenbarntur 2015 til Danmark med båt. Danskebåten er akkurat like full av neonlys, speleautomatar og taxfreevarer som den gongen.

img714 IMG_0264

Søskenbarnturane har alltid vore tur med lågt budsjett. Me overnatta på dekk på Danskebåten, spiste brød frå matbutikken til frukost og lunsj – gjerne på ein togstasjon.

img466.DSC06160

Det var ikkje tvil om at enkelte vaksne meinte opplegget var uforsvarleg. Nokre skjer i sjøen opplevde me sjølvsagt – ein bror forsvann her og der, nokre lommebøker kom på avveie, drosjen med pappa i punkterte på motorvegen medan ungane stranda ein heilt annan stad – og dette var før mobiltelefonens tid. Men det gjekk stor sett bra.

img471Scan-120712-0087

Det er løye med det. Når me alle var samla, hadde fått på oss ryggsekkane, hadde lommebøkene rundt halsen og satt strødd utover eit venterom og spelte President, då var det som ein tidsmaskin tilbake til 90-talet. Eigentleg har me ikkje forandra oss noko særleg på 25 år.

IMG_0247DSC05896

Det er ikkje til å stikka under ein stol at søskenbarntur kan vera slitsamt, den gongen som no. Det gjelder å nytta høvet når du har ei stund.

IMG_0352img666

I dag er mange i søskenbarngjengen småbarnsforeldre, men trur du ikkje alle saman ordna seg barnevakt og reiste frå partnar og småungar i dagevis.

DSC06246

Dei fem søskenbarnturane på 90-talet er heilt klårt noko av grunnen til at me i dag er så nære og samansveisa. Me søskenbarna er like nære som søsken. Dessutan er me bestevenner og omgangskrets. Eg føler meg kalla til å halda tradisjonen oppe. Neste generasjon må berre bli eit par år eldre.

Les også Stavanger Aftenblads sak om Søskenbarntur 2015.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *

  Posts

oktober 30th, 2020

Portvakt og kvalitetssikrar – om fagfellevurderingar i akademia

Gjennom mitt virke som forskar har eg etterkvart brei erfaring med å både å 1) senda inn eigne artiklar til […]

oktober 9th, 2020

Glede og demens

Demens er ein av dei sjukdommane me er mest redde for. Det er ikkje så rart. Dei av oss som […]

oktober 9th, 2020

Mer midlertidighet for innvandrere

Viktige endringer i integreringsloven og statsborgerloven skal behandles i Stortinget i oktober. Et omdiskutert punkt er innføring av bestått språktest på såkalt B1-nivå for […]

september 29th, 2020

Annes metode

Det heile byrja med at eg kom over boka Eltefri bakst i sommar. Eller forresten, det byrja vel då eg […]

september 24th, 2020

Kva veit me om klima og likestilling?

Norsk likestillingspolitikk er basert på likestillingsintegrering – det vil seia at eit kjønnsperspektiv skal integrerast på alle politikkområde. I denne […]

juni 15th, 2020

Koronakompatibelt kollektivt skriveseminar

Akademia er ein skrivejobb. Å finna gode måtar og organisera skrivearbeidet på kan vera utfordrande. Ei tidlegare utgåve av denne spalta handla om «Skrivetid» […]

mars 19th, 2020

Dag 7: Mest mogleg ute, minst mogleg på nett

Etter ei veke med stengd barnehage og sosial isolasjon lanserer eg dei første lokale resultata frå dette eksperimentet: Kvardagslivet fungerer […]

mars 13th, 2020

Dag 1: Prøver å halda roen

Det vart éin dag med foreldrepermisjon på meg før unntakstilstanden var eit faktum. Eg fekk meg ein kopp kaffi latte, […]

februar 4th, 2020

Rom for meir ros i akademia

Kritikk speler ei viktig rolle i akademia. Både som rettleiarar, kollegar og fagfellar er det å vurdera andre sine oppgåver, […]

januar 10th, 2020

Eit organisert angrep på seksuelle og reproduktive rettar

“Me har eit kort tidsvindauge på mellom 10 og 20 år. Dersom me ikkje nyttar dette vindauget kan den vestlege […]