List

Ein 500 år gamal jødisk “familiebibel”, illustrert i katolsk stil, er utallige goner redda frå bokbrannar og religionskrig, av truande muslimar. Historia om Haggadahen frå Sarajevo er utgangspunktet for romanen “People of the Book” av Geraldine Brooks.

Eg satt på flyet heim frå ei lang reise og streva med ein roman som ikkje heilt fenga meg. Derfor bestemte eg meg for å prøva ei anna eg hadde liggande på Kindlen. Eg hadde ikkje lese meir enn eit par sider før eg fekk kjensla av å forsvinna ned i eit kaninhòl, oppslukt av ei fabelaktig, mystisk eventyrverd.

People of the Book er ei historie om religiøs fanatisme, og om folk som blir forfølgd, deportert og drepne på grunn av si tru. Men samstundes er det også ei bok om humanisme og respekt for medmenneske, uavhengig av deira religiøse bakgrunn. Like mykje som ei historie om fanatisme og barbari, er det ei fortelling om kulturutveksling, kunst og intellektuelle tradisjonar.

I lys av den politiske situasjonen i dag, er dei historiske grusomheitene skildra i boka, som me alle kanskje trudde var eit tilbakelagt kapittel i historia, skremmande aktuelle. Samtidig gjev det von å lesa om menneska som risikerer livet for å redda menneske og kulturskattar som tilhøyrer andre religionar enn dei sjølve. Der er alltid menneske som nektar å bøya seg for politiske leiarar som vil ha oss til å drepa i religionens namn.

Illustrasjonsbilde: Mocatta Hagaddha Early 14th century-1 (2) av Ze’ev Barkan, CC BY 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]