List

Etter en intens og stressende skriveperiode i vinter, pådro jeg meg såkalt tennisalbue. Det gjorde vondt i armene og alle typer tasting på tastatur og klikking med mus var ubehagelig. Jeg måtte rett og slett prøve å taste mye mindre. Men det er lettere sagt enn gjort når man har kontorjobb hvor nesten alt arbeidet skjer foran en datamaskin. Tennisalbuene har også lagt en demper på blogginga, som den trofaste leser kanskje har merket. Dessuten tasting på telefonen i form av tekstmeldingene eller surfing på nett vært helt utelukket. Det siste var på mange måter befrielse. På denne måten har jeg brukt mye mindre tid på telefon og sosiale media, og det demper helt klart stresset i kroppen. Men samtidig fungerer det ganske dårlig å ikke kunne sende tekstmeldinger til folk. Jeg tok er derfor i bruk tale til tekst-funksjonen på iPhonen. Den fungerer i grunnen ganske bra. Bortsett fra at den ikke kan nynorsk. Og det er grunnen til at denne bloggen er på bokmål. Den er nemlig skrevet ved hjelp av talegjenkjenning. Det krever noe redigering etterpå, men det blir mindre tasting.

På 2000-tallet jobbet jeg noen sommre som legesekretær på i Stavanger og på Ullevål. Hoveddelen av jobben bestod i å transkribere journalnotater som legene hadde diktert. Det var ingen enkel jobb, all den tid diktatene var fulle av snøvling, mumling og fremmedord jeg ikke kunne. Deretter måtte legene selv gjennomgå teksten, rette det jeg hadde skrevet feil og så godkjenne resultatet. Jeg kunne aldri helt forstå at det skulle være rasjonelt å gjøre det slik i stedet for at legene bare skrev notatene selv på direkten, men det gav i hvert fall meg en grei inntekt i flere sommere. Kanskje har talegjenkjenningsteknologien utviklet seg siden den gangen, kanskje har den gjennomsnittlige leges skrivehastighet økt og de er pålagt å skrive selv, eller kanskje er disse sekretærjobbene der ennå?

Det vonde hendene har i alle fall tvunget meg til å utforske de teknologiske mulighetene, og selve om det er bedre nå kunne det helt sikkert vært en fordel å lære seg og jobbe mer variert. De statiske bevegelsene som gjentas og gjentas foran PC skjermer og mobiltelefoner er åpenbart ikke bra for kroppen på lang sikt, så dersom han skal holde ut i arbeidslivet er det kanskje ikke så dumt å lære seg og skrive på denne måten også. Foreløpig er det i alle fall ikke tidsbesparende. Det er dessuten krevende å gjøre tankearbeid på denne måten. Jeg har skrevet så mye og lært meg å tenke gjennom hendene, mens bokstavene strømmer ut over skjermen. Men jeg ser for meg at det har et potensiale. Bare vent til jeg er blitt ordentlig god på å jobbe med talegjenkjenning. Da skal jeg ta med meg telefonen og skrive artikkel på fjellet mens jeg nyter utsikten og mens de store musklene i kroppen arbeider dynamisk. Utekontor, rett og slett!

Foto: Helga Eggebø

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]