List

På 90-talet pleidde pappa å ta med meg, brørne mine og søskenbarna mine på ferie. Berre han og ein haug med ungar på ein slags backpacking-tur i Skandinavia. Då pappa fylte 60 år i vår tok me han med på søskenbarntur 2015 – 25 år etter. 

IMG_0239

På turane den gongen var me opp til 9 søskenbarn, med eit aldersspenn på 16 år og dei minste reisande på 4-5 år. Dei fleste turane gjekk med Danskebåten til Danmark.

img673

Tradisjonen tru gjekk søskenbarntur 2015 til Danmark med båt. Danskebåten er akkurat like full av neonlys, speleautomatar og taxfreevarer som den gongen.

img714 IMG_0264

Søskenbarnturane har alltid vore tur med lågt budsjett. Me overnatta på dekk på Danskebåten, spiste brød frå matbutikken til frukost og lunsj – gjerne på ein togstasjon.

img466.DSC06160

Det var ikkje tvil om at enkelte vaksne meinte opplegget var uforsvarleg. Nokre skjer i sjøen opplevde me sjølvsagt – ein bror forsvann her og der, nokre lommebøker kom på avveie, drosjen med pappa i punkterte på motorvegen medan ungane stranda ein heilt annan stad – og dette var før mobiltelefonens tid. Men det gjekk stor sett bra.

img471Scan-120712-0087

Det er løye med det. Når me alle var samla, hadde fått på oss ryggsekkane, hadde lommebøkene rundt halsen og satt strødd utover eit venterom og spelte President, då var det som ein tidsmaskin tilbake til 90-talet. Eigentleg har me ikkje forandra oss noko særleg på 25 år.

IMG_0247DSC05896

Det er ikkje til å stikka under ein stol at søskenbarntur kan vera slitsamt, den gongen som no. Det gjelder å nytta høvet når du har ei stund.

IMG_0352img666

I dag er mange i søskenbarngjengen småbarnsforeldre, men trur du ikkje alle saman ordna seg barnevakt og reiste frå partnar og småungar i dagevis.

DSC06246

Dei fem søskenbarnturane på 90-talet er heilt klårt noko av grunnen til at me i dag er så nære og samansveisa. Me søskenbarna er like nære som søsken. Dessutan er me bestevenner og omgangskrets. Eg føler meg kalla til å halda tradisjonen oppe. Neste generasjon må berre bli eit par år eldre.

Les også Stavanger Aftenblads sak om Søskenbarntur 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]