List

For eit par veker sidan var Marius og eg på telttur i heimfjella. Det var med ei slags kjensle av at det kan bli lenge til neste gong.

tur5

Turen opp mot Brennsundfjellet, som gjekk frå 0 til 600 meter over havet, kjentes mest av alt som å gå frå 3000 til 3600 meter over havet. Nett som å vera tilbake i Nepal! På ein måte.

tur6

Den gravide kroppen er ein uvant situasjon. Ein heilt ny måte å vera i verda på. Eg ante ikkje at vanleg fysisk aktivitet skulle framstå som ei slags høgdetrening. Kvifor var det ingen som sa det? Det er kanskje noko alle visste.

Melkesyra stod i låra etter kort tid. Pusten gjekk bananas. Og det trass i at tempoet var langt under moderat. Mi erfaring med å vera på 3000 meter pluss, er at ein blir surrealistisk sliten av å gå små, sakte steg. Det sluttar liksom ikkje å vera overraskande at det skal vera så tungt å gå så seint! Og nett slik var det å vera på telttur frå havnivå og opp.

tur

Samanlikninga med Nepal held berre vatn til ein viss grad. I høgda har eg erfart å kjenna meg fin og restituert etter berre ein relativt kort pust i bakken. I gravid tilstand derimot, går det ikkje særleg fort å restituera. Etter ein time gåing ville eg gjerne ha ein time pause. Vanlegvis blir eg besett rastlaus av sånn. Vil berre gå vidare, sjølv om haustsola varmar kroppen så godt i lyngen. Men ikkje denne helga, nei. Ikkje denne jenta.

tur2

Den vitskapelege forklaringa er visst noko sånt som at blodvolumet aukar med opp til 40 prosent. Dermed må hjarta slå raskare og kraftigare for å få pumpa blodet rundt i kroppen, og kvilepulsen er langt høgare enn elles.

Og sjølvaste google kan stadfesta høgdesamanlikninga: “Effekten av en graviditet blir derfor noe av det samme som effekten av å trene i høydehus; et sterkere hjerte og mer oksygen i blodet”. Ser man det! Eg ser fram til å vera bloddopa og i toppform om 2-3 månader.

Foto: Helga Eggebø og Marius Skaiaa.

One Response to “Ei slags høgdetrening”

  1. Kristin Ulrikke

    Fine bilder, og gleder meg til å se Speedy Gonzales farte rundt i Steigen om noen måneder!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]