List

Gjesteblogger Leila Saadati er en iransk journalist og aktivist. Hun kom til Norge sommeren 2011 gjennom FN. Hun er opptatt av likestilling og menneskerettighetesspørsmål.

964804_4833905614525_1921487667_o

13. april slapp Iranske journalister nyheten om at Somayeh døde på et sykehus i Teheran. Det var en trist nyhet for alle iranere som kjemper mot vold i samfunnet.

Somayeh og hennes datter ble angrepet med syre på gata, et lite sted utenfor Tehran, for tre år siden. Somayeh ville skille seg fra sin mann på grunn av hans narkotikaavhengighet. Det var ektemannen som sammen med sin bror gjennomførte angrepet.

De siste årene hadde Somayeh og datteren hennes levd et hardt liv. De fikk ingen støtte eller hjelp fra iranske myndigheter for å få behandling. For fire måneder siden tok noen eksiliranere initiativ til å sende penger til Somayeh.

Hun og barna hennes trengte å leie et hus i Tehran og disse pengene gjorde det mulig. Datteren hennes liker lilla, derfor ble det også kjøpt lilla møbler. Nå etter at Somayeh er død, er det dannet en kampanje på Facebook hvor folk kan gi økonomisk støtte til barna hennes.

Vold mot kvinner har økt i de siste ti årene i Iran. 13. april da Somayeh var på sykehuset, ble det arrangert en konferanse i Teheran om vold mot kvinner i Iran. Forskerne på konferansen sa at over 20 tusen kvinner mellom 15 og 44 år mister livet hvert år på grunn av vold. Somayeh er et av ofrene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]