Historien om Somayeh

Gjesteblogger Leila Saadati er en iransk journalist og aktivist. Hun kom til Norge sommeren 2011 gjennom FN. Hun er opptatt av likestilling og menneskerettighetesspørsmål.

964804_4833905614525_1921487667_o

13. april slapp Iranske journalister nyheten om at Somayeh døde på et sykehus i Teheran. Det var en trist nyhet for alle iranere som kjemper mot vold i samfunnet.

Somayeh og hennes datter ble angrepet med syre på gata, et lite sted utenfor Tehran, for tre år siden. Somayeh ville skille seg fra sin mann på grunn av hans narkotikaavhengighet. Det var ektemannen som sammen med sin bror gjennomførte angrepet.

De siste årene hadde Somayeh og datteren hennes levd et hardt liv. De fikk ingen støtte eller hjelp fra iranske myndigheter for å få behandling. For fire måneder siden tok noen eksiliranere initiativ til å sende penger til Somayeh.

Hun og barna hennes trengte å leie et hus i Tehran og disse pengene gjorde det mulig. Datteren hennes liker lilla, derfor ble det også kjøpt lilla møbler. Nå etter at Somayeh er død, er det dannet en kampanje på Facebook hvor folk kan gi økonomisk støtte til barna hennes.

Vold mot kvinner har økt i de siste ti årene i Iran. 13. april da Somayeh var på sykehuset, ble det arrangert en konferanse i Teheran om vold mot kvinner i Iran. Forskerne på konferansen sa at over 20 tusen kvinner mellom 15 og 44 år mister livet hvert år på grunn av vold. Somayeh er et av ofrene.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Skip to content