List

La oss sleppa maset om Uber. Samkøyring – å sitta på med folk som skal same vegen – har eit kjempepotensial. Særleg i Steigen! Bli med å prøv det ut!

Her i Steigen køyrer me ein god del. Det er lange avstandar mellom bygdene og knapt nok eit kollektivtilbod i det heile. Dei av oss som har bil ender opp med å køyra ganske mange turar åleine. Dei av oss som ikkje har bil har eit problem.

Åse Refsnes og eg tek derfor initiativ til å testa ut samkøyring i Steigen. Last ned appen Carma, registrer deg og bli med! Etter ein første testrunde har me ambisjonar om eit større prosjekt.

Slik gjer du:

  1. Last ned appen på telefonen
  2. Registrer deg.
  3. Legg inn turar og tilby skyss/søk etter skyss.

Dei fleste debattar om delingsøkonomi har fokusert på Uber og deira forsøk på å driva drosjeverksemd i lovens grenseland. Men der er fleire appar som organiserer samkøyring mellom folk som skal same veg. Dei er fullt lovlege.

I Bergen til dømes, er der mange som brukar appane Hent meg og Carma. Hent meg er utvikla av Statens vegvesen. Carma er mest brukt i Bergen og har 3000 brukarar.

Åse Refsnes og eg har tidlegare skrive i AN om korleis samkøyring kan vera eit verktøy for integrering. Mange personar med flyktningbakgrunn har ikkje sertifikat og bil derfor lett sosialt isolerte, fordi det er vanskeleg å koma seg på besøk, på trening eller på eit av dei trivelege bygdearrangementa som stadig blir stelt i stand.

Samkøyring har også mange andre fordelar. Det er bra for miljøet. Sjølv om me her i Steigen ikkje er plaga med eit livsfarleg giftlokk slik dei er i Bergen, så har bilkøyring i distriktet dei same negative konsekvensane for det globale klimaet.

Samkøyring er dessutan ein finfin måte å treffa nye folk på. For ei vekes tid sidan hadde eg gleda av å bli kjent med ein svært triveleg person, etter å ha ringt ein framand som skulle same (ganske lange) vegen. Og dersom du ikkje har så lyst til å prata i bilen om morgonen, verken med gamle eller nye kjente, så ikkje dropp å tilby skyss av den grunn. Det må sjølvsagt gå an å be om at det er stilt i bilen.

Illustrasjonsbilde: Vintage Car av kayugee, CC BY-ND 2.0

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]