List

Her på Leines er det mange høns som lever det lukkelege livet på landet. Beiter mark, beundrer havutsikten og legg eit egg i ny og ne. Direkte frå distriktet melder at eit par av dei nett endte sine dagar i ei gryte med fransk raudvin. 

Fredag ettermiddag, på veg heim frå jobbreise med trillekofferten på slep, hadde eg planen for fredagskvelden: eg hadde teke på meg oppdraget med å ta Leines gamle hanar av dage før dei nye hønene kom til gards.

Som erfaren rypejegar har eg slakta hønsefuglar før. Dessutan har eg lenge vore lysten på å prøva den klassiske franske bondekosten Coq au vin – hane kokt i vin. Til ein sådan rett er det ikkje unge, møre industribroilarar som er tingen. Ein treng ein heil gamal, tynn og seig hane.

Ikkje alle greier å få tak i gamal hane på ein fredagskveld. Eg skjønar at ein ikkje kan før heile Noreg på lokalt vilt og kortreist villsau, så eg kjenner meg priviligert som kan basera proteininntaket på linefanga fisk, villsau frå naboen og elg frå Steigen. I spedd ein og annan hane. Sånn er livet på landet!

Her var det berre å ta øksa med seg og spasera bort til naboen for å utføra oppdraget. Kort fortald: Slå hanen i svime raskt og effektivt, kapp av hovudet, vinger og føter, dypp raskt i 60 graders vatn  for at fjøra skal løsne. Så er det berre å plukke fuglen, ta ut innvollane, skylla og dela opp, og så er det berre for kokken å gå i gang.

Vinbladet publiserte nett ei fin oppskrift på Coq au vin:

1 kylling eller høne, ca. 1,5 kg
1/2 flaske vin
4 fedd hvitløk, hakket
2 laurbærblad
2 kvister fersk timian eller 1 ts
tørket
200 g bacon
1,5 ts salt
1 ts malt hvitpepper
2 l hønsekraft (eller 2 l vann med
4 terninger hønsebuljong)
2 ss tomatpuré
12 sjalottløk
250 g fersk champignon, delt
i to
2 gulrøtter
Litt hvetemel og smør
Fersk persille, hakket

IMG_0287 mindre

Les om korleis du gjer det og kva vin ein kan bruka i nettutgåva av Vinbladet. Eit privat tips frå kontinentet går ut på at ein blandar i ein god bit med 85 % mørk sjokolade. Litt som i den meksikanske retten mole. Det har eg trua på, så den ingrediensen blir med neste gong dagane er talte for ein gamal hane på Leines.

 

One Response to “Naboens hane i vin”

  1. Martin

    Mmmmmmmmm!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]