List

Å laga godt brød tek tid. Ein treng ikkje bruka så mykje tid på det samla sett, men prosessen må få gå sin gang. Sakte. 

Etter eit halvt års tid med surdeigsbrød og eit halvt års tid med eltefritt langheva brød med lite gjær, har Marius og eg vekt til live surdeigen og prøver oss på å kombinera dei to: langheva, eltefritt surdeigsbrød.

brod-2

Resultatet er (om eg skal seia det sjølv og det må ein jo gjerne) strålande. Makan til saftig, smakfullt, nydeleg, haldbart, godt for magen brød med knasande sprø skorpe.

Slik gjer du:

  • Surdeig
  • 7 dl vatn
  • 14,5 dl mjøl (mest finmalt kveite, men bland gjerne inn anna mjøl, som fint sammalt rug, sammalt kveite etc)
  • Salt

Dersom du ikkje har surdeig, og ikkje har ei Hanna som kjem på besøk og har med seg surdeig, kan du få ein bit av meg eller laga ein sjølv.

Bland ingrediensane i ein bolle og sett til heving. Gjerne småkjølig. Så let du deigen stå til han er blitt omlag dobbelt så stor og boblar godt.

Ha så litt mjøl på bakebenken og hell ut deigen. Bruk ei deigskrape til å bretta deigen saman nokre gonger. Tilsett gjerne meir mjøl i prosessen. Ha deigen tilbake i bollen (som du i mellomtida godt kan vaska og smøra med olje). Sett deigen tilbake til heving. Gjenta det heile minst ein gong til. Gjerne fleire.

Eg steikar brødet i leirgryte. Det funker også supert med jerngryte og heil ok med steikebrett eller brødform. Kva enn du har og syns fungerer. Eg gjer det på denne måten:

Varm opp leirgryta i lag med steikeovnen til 250-300 grader. I mellomtida let du loket stå fyllt med vatn. Ta deigen ut av bollen og brett nokre siste gonger og forma det til eit fint brød. Ta ut forma, ha brødet i og sett på loket som no har trekt til seg vatn.

Steik ein liten halvtime med lokk og ta det så av. Steik vidare i forma. Når brødet er nesten ferdig kan du ta det ut av forma og steika det endå litt. Kor lenge brødet skal steika kjem an på ovnen og korleis du vil ha det. Men minst ein time, er mi erfaring.

Ettersom det tek nokre dagar å baka brødet kan ein like godt byrja på eit nytt med det same. Surdeigen blir nesten meir som eit husdyr enn eit alminneleg brød. Har du hugsa å mata surdeigen, kjære? Gje han ein omgang på benken morgon og ettermiddag, så blir det verdas beste brød på bordet.

Brød laga på berre kveitemjøl får ekstra lange og store luftbobler og eit slags kontinentalt preg. Deig med ein god slump rugmjøl blir hakket surare og får litt mindre luftbobler, men ikkje mindre saftig av den grunn.

Uansett er trikset med tida og surdeigen at det frigjer meir næring frå kornet, mellom anna kalsium, jern og karbohydrat og proteiner me elles ikkje hadde greidd å fordøya.

Tid er bra for brødet. Men tid er også bra for sjela. Det er tid som trengst.

Foto: Helga Eggebø

Les også:

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

  Posts

June 23rd, 2022

Kva burde tordivelen?

Heilt frå eg vakna den morgonen kokte hovudet over av alt eg burde ha gjort. Eg må hugsa å kjøpa […]

June 10th, 2022

Å sjå ein snegl inn i augene

Eg hadde rusla ut mot Mørkvedodden for å vera litt i fred. Eg gjekk gjennom skogen, forbi kvitveisane og den […]

May 27th, 2022

Kva med å ta litt lett på det?

Ein kollega kom innom ein dag og fortalde at fleire av tekstane mine er trekt fram i boka “Kunsten å […]

May 27th, 2022

10 måtar å endra verda på sykkel

Kvar gong du kastar deg på sykkelen og suser nedover sykkelstien langs riksvegen reduserer du trafikkgrunnlaget for det neste vegprosjektet. […]

May 10th, 2022

Transportrevolusjon

Like før Ingeborg skulle byrja i barnehagen kjøpte eg meg elsykkel. Eg hadde høyrd mange tala entusiastisk om dette transportmiddelet, […]

May 3rd, 2022

Kom og få deg ein vaffel!

Farmor og farfar hadde alltid vaffelrøre ståande klar i kjøleskapet. For meg og brørne mine, som budde i nabohuset, var […]

April 26th, 2022

Å trøysta ho som skrik

Ingeborg hoppa opp av senga klokka 0500. “Dædig lalla”, erklærte ho. (Ferdig å lalla, det vil seia sova). Det er […]

April 20th, 2022

It’s for commercial purposes

Siste dagen i påska vart eg sitjande å jobba fordi eg heller ville på tur i finvêret som var meldt […]

February 25th, 2022

Samtalar med Steigen og Tana

Korleis kan me utvikla kvalitative metodar som legg til rette for gode faglege samarbeid? I denne spalta har eg delt […]

January 18th, 2022

Kjenner ho deg att?

Det er ikkje ofte forskingsartiklar får meg til å grina. Eg trur kanskje aldri det har skjedd før. Men då […]